Az idei évtől háromnaposra bővült orfűi vízi-sport évadnyitó minden vitorlás szakágat vízre szólított. A vitorlás, szörf és modellvitorlás versenyek ideális szélviszonyok mellett kerültek megrendezésre az első májusi hétvégén.

Pénteken a hagyományos Medvehagyma Regatta futamai pörögtek 18 IOM hajóval változó erősségű délkeleti szélben. Sikerült 11 izgalmas futamot rendezni délután kettő óráig, amikor elkezdett fújni a tisztán keleti szél, amiben lehetetlenség Orfűn belátható, rendezhető pályát tűzni. Gyakorlatilag kora délután megszületett a végeredmény, Ifj. Csóka László nyert, megelőzve az ezüstérmes Forró Krisztiánt és a bronzérmes Forrai Csabát.

Szombaton délelőtt a hivatalos szezonnyitó ünnepségen a település polgármestere, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke és az Orfű, Pécsi-tó NKft. ügyvezetője beszélt a tavon és parton összegyűlt sportolókhoz, méltatva a szakágak összefogását és ösztönözve a jobbnál jobb eredmények elérését.

A modellvitorlás tókerülő 13 órakor rajtolt 24 hajó részvételével. Változó erősségű északi illetve északkeleti szélben a gyorsabb hajók egy órán belül teljesítették a távot, de a kisebb vitorlások is 90-100 percet versenyezve körbeértek a tavon. Eredmények >>>

  • Vasárnap a vitorlások és a szörfök tókerülése tette fel a koronát a versenyhétvégére. A szörfösök egy, míg a vitorlázók három kört teljesítettek a stabil, olykor élénk északi szélben.
  • A verseny összetett abszolút értékelés szerint és osztályok alapján került díjazásra. A Finn, a Laser Bahia, az Összevont Dingi és a Szörf osztályok hajói külön versenyt is vívtak.
  • A leggyorsabb kört Csonka András 22 perc 46 másodpert alatt teljesítette és ezzel beállította a tókerülés alapidejét.
  • A versenyt és a vándorkupát Székely Antal nyerte, aki ezt a regattát is kihasználta felkészülése során, mivel Pünkösdkor a barcelonai Masters VB esélyesei között fog versenyezni.
  • A szörf tókerülést Kálmándy Ferenc orfűi versenyző nyerte, jelentősen megelőzve a mezőnyt.