Lali, aki mindenhol ott volt!

Léteznek ilyen emberek, a vitorlázás világában pláne. Ahogy Balatonföldváron senkinek nem kell magyarázni, hogy ki a Béci, nagyjából ugyan ez a helyzet Orfűn is, amikor a Lali szóba kerül. Rendeczki Lajos az orfűi klub örökös bútordarabja ma is aktív szereplője a helyi klubéletnek.

Mikor kerültél kapcsolatba az orfűi vitorlázással?
Az orfűi vitorlázással, egészen pontosan 39 éve, 1980-ban kerültem kapcsolatba. Már gyermekkoromban is tetszett a vitorlázás, és amikor megláttam, hogy Orfűn is van vitorlás élet, kutakodni kezdtem. Akkor láttam meg az első finn dingi hajót, amellyel Székely Antal vitorlázott a tavon.

Miért vonzó számodra a Pécsi-tó és az itteni vitorlázás?
Nagyom messze kell visszagondolni arra, hogy mi is tette számomra vonzóvá Orfűt, a Pécsi-tavat.
Szüleimmel sátoroztunk – azért nem kempinget említek, mert akkor még nem volt – szóval sok éven keresztül sátoroztunk nyaranta igen nomád körülmények között. Akkor még csak a tó nyugati oldalán volt egy kis gyalogösvény, ezen közlekedtünk. Nagyon sok élmény köt az akkori Pécs-tóhoz.

Melyek voltak az elmúlt 40 év legfontosabb orfűi vitorlázó eseményei, mire emlékezel a legszívesebben?
Az itteni vitorlázáshoz sok-sok kedves és kellemes emlék fűz, melyeknek felsorolása akár napokig is tartana. Talán az első, amikor megismertem Székely Antalt és vele együtt az orfűi vitorlázást. Amikor Roland fiam is elkezdett vitorlázni. Szívesen emlékszem az első finn dingi hajómra, ami egy fa hajó volt és én nagyon boldog voltam vele. Az 1982-es szezonra élesen emlékszem, minősítő versenyeken dobogós helyezéseket értünk el és Roland fiam is ekkor kezdett az Optimist-es dobogókon szerepelni. Nosztalgiával emlékszem az Op-s edzőtáborokra és versenyekre, melyeket csapatvezetőként éltem át. A 80-as évek közepén kaptam a – máig használt és becsben tartott – 470-es hajómat, ami még ma is hatalmas élményeket szerez nekem.
A közelmúlt emlékei közül, ha valamit ki kéne emelnem, amikor párommal, Angélával bronzérmet szereztünk, illetve amikor Roland fiam elkezdett 470-esezni az én öreg hajómmal és szinte azonnal dobogós helyezéseket értek el.

Mikor kezdtél versenyeket rendezni?
Versenyek szervezésével, rendezésével és bíráskodással 1998-ban kezdtem foglalkozni. Regatta Kupa volt annak a versenysorozatnak a neve, amit a Regatta hajósboltról neveztek el, itt kezdődött az én versenyrendezői pályafutásom. A vitorlázásnak ezt a részét is megszerettem és szívesen csinálom.

Hol tart ma az orfűi vitorlázás?
Fejlődik! Nagyon hosszú és nehéz időszakot követően, Fittler Miklós, Ribacz Gyula majd Anka Attila vezetésével sok szépítéssel, munkával és összefogással indult meg a folyamat. A jelenlegi vezetés folytatja a fejlesztéseket, igyekszik kihasználni a kínálkozó lehetőségeket. Jó kapcsolatot ápolunk az önkormányzattal és a vitorlás szövetséggel, melynek elnöke dr. Kollár Lajos a mi klubunk tagja. A telepünkön való egyre több kényelmet nyújtó lehetőségeket a Balatoni, Velence-tavi versenyzők is nagy elismeréssel emlegetik. Új hajókat kaptunk, melyek megkönnyítik az oktatást, úgy ifjúsági, mint felnőttek tekintetében. A további tervek is a hajópark bővítése és a versenyzés színvonalának emeléséről szólnak.