Sportélet a tavon, múzeum, történelem

Múzeum
Történelem
Orfű a hazai modellvitorlázás egyik legjelentősebb bázisa lett

A Pécsi-tó vitorlázástörténetének, a vitorlázás és a szörf szakágak mellett hasonlóan domináns szereplője a modellvitorlázás. A modellvitorlások és a modellvitorlázók egészen a kezdetek óta jelen vannak a tó történelmében. Az önjáró modellvitorlázás egyik, ha nem a legnagyobb hazai „királya” a hatszoros Európa-bajnok és világbajnoki második helyezett Vönöczky András, aki a Balokányligeti-tavat kinőve Orfűn készült a nemzetközi megmérettetésekre. 2010-től az Orfűi Vitorlás Egyesület és a Pécsi Ércbányász Modellező Klub hatékony együttműködésének köszönhetően, tervszerűen épül a Pécsi-tó modellvitorlázó fellegvára. Intenzív versenyprogram és nemzetközi szinten jegyzett versenyzők jellemzik mára az orfűi modellvitorlás sportot. Legeredményesebb hazai modellvitorlázónk ifj. Csóka László is a Pécsi-tavon, az OVE telepen készül évről évre az egyre rangosabb megmérettetésekre.

A vitorlás klub legújabb kori fejlesztései

Az utóbbi öt évben fejlődött arányaiban a legtöbbet az orfűi vitorlás telep, ami a helyi önkormányzatnak és pályázati forrásoknak köszönhető. Anka Attila, Kellényi István, Rendeczky Lajos, Horváth Zsolt és Ribacz Péter vezette Orfűi Vitorlás Egyesület több mint 70 vitorlázó sportéletét szervezi. A jelenlegi vezetés irányítása mellett megújult a hangár és a klubház, új vizesblokk épült, megnőtt és megszépült a sólyatér, lett dobogó és alakuló tér. Úszópontonos északi mólószár épült a roskatag famóló helyére és a szörfös klubház is megszépült. A hangárban új egységes szekrények biztosítják a rend fenntartását és a klubház is új bútorokat kapott. 2014-ben lett a klubnak új motorcsónakja. Az orfűi vitorlázók egyik büszkesége és fontos segítőtársa a 2015-ben vásárolt 9 személyes kisbusz, a külföldi és hazai versenyek igavonója.

A fejlődés nem áll meg

Az orfűi vitorlázás fejlődésének egyik fontos záloga, hogy a Magyar Vitorlás Szövetségnek az elmúlt négy évben orfűi kötődésű elnöke volt és a következő négy évben is hasonló lesz a helyzet, hiszen a szövetség tisztújító közgyűlésén az egyetlen elnökjelölt dr. Kollár Lajos pécsi érsebész professzor, aki ezzel folytathatja a négy éve megkezdett munkát. A vitorlás szövetség, támogató együttműködésének köszönhetően idén a Bejárható Magyarország program keretében iskolahajók és edzőmotoros érkezik Orfűre, hogy egyre többen ismerhessék meg a kistavi vitorlázás rejtelmeit. A közeljövő tervei között szerepel további iskola és edzőhajók beszerzése, komplex kikötő felújítás, vitorlás iskolai szállások kialakítása, további tereprendezés és lakókocsi fogadóhelyek kiépítése valamint fedett rendezvényterület kialakítása. A megújuló hajópark lehetővé teszi, az oktatási tematika és a rendezvényprogram huszonegyedik századi követelményekhez igazított reorganizációját is. Az orfűi vitorlázás teljesen átalakított, intenzív verseny és tömegsport koncepcióval vág neki a következő 50 évnek.