Tavaly világbajnokságot rendezett, idén flottabajnoksággal hívja fel magára a figyelmet Orfű vitorlázó közössége. Sokan a hazai vitorlássport Kamcsatkájának tekintik a pécsi-tavi vitorlázást és az itt történeteket nem kezelik kellő komolysággal, annak ellenére, hogy a helyi klubban közel 100-an vitorláznak három szakágban – vitorlázás, szörf és modellvitorlázás – a vitorlástelepen majd 40 hajó található és egyedülálló regatta programmal büszkélkedhet Orfű.

A Magyar Vitorlás Szövetség és a Laser Performance hajókat forgalmazó Lineplex Kft. úttörő módon felismerte a kistavas vitorlázás egyik gyöngyszemében rejlő lehetőségeket és egy új hajó-flotta első bajnokságát Orfűre irányította. Ilyen előzmények után kapott rendezési jogot az OVE, a Laser Bahia hajók flottabajnokságára. Június 14-17. napjaira tervezett regatta 11 futamra lett kiírva, melyre 8 hajó nevezett.

A versenyt megelőzően a Lineplex Kft. szakemberei valamennyi hajót egységesen beállítottak és felkészítették a dingiket a négynapos bajnokságra, garantálva ezzel, hogy minden egység azonos, teljesen one design hajóval vághat neki a küzdelmeknek.

Csütörtökön edzőfutamokat rendeztek, hogy minden résztvevő belekóstolhasson a Mecsek-hegyhát furfangos szélviszonyaiba és tapasztalatokat szerezzen a pécsi-tavi vitorlázás sajátosságairól. Pénteken éles futamokkal indult a nap élénk, helyenként erős északi szélben. Szinte minden egység megízlelte a fürdőzés szépségeit és megmártózott a kellemes hőmérsékletű Pécsi-tóban. A közel egy kilométeres up & down pályán 40 perces futamokat rendeztek. Sikerült a péntekre tervezett 4 futamot lebonyolítani. Az első napot, a Horváth-Csonka páros nyerte a HUN 8-as hajóval.

Szombaton hasonló irányú és erősségű szél fújt Orfűn, mint a pénteki napon. Nagyon izgalmasan alakult a verseny, három futamgyőzelemmel (szombaton is 4 futamot rendeztek) az Olosz-Varga páros (HUN 1) átvette a vezetést 14 ponttal. Őket követte három 17 pontos egység Horváth-Csonka, az Olosz-Olosz-Storcz és a Németh-Lukács. Az ötödik helyen rangsorolt Kucsera-Storcz páros már „lő távon” kívülre került, így vasárnap négy egység küzdött a dobogós helyezések megszerzéséért. Az utolsó versenynapon a HUN 1-es egység nem hibázott, mindhárom megrendezett futamot magabiztosan megnyerte. A Németh-Lukács páros szintén szépen és eredményesen vitorlázott, ami számukra az ezüstérmet hozta meg. Az ifjúsági versenyzőknek most meg kellett elégedniük a bronzérmekkel. Idén a Laser Bahia Flottabajnok, az Olosz Iván – Varga József orfűi páros lett, megelőzve a Németh Dávid – Lukács Ákos egységet és az Olosz Balázs – Olosz Adél – Storcz Júlia triót. A hétvégén rendezték a Lázár deák Emlékversenyt is, ahol Finn osztályban Székely Antal nyert Farkas József és Anka Attila előtt. Az összevont dingi értékelési rendszerben a 470-essel vitorlázó Rendeczki Roland – Sinka Zoltán páros győzött.

A díjakat egyrészről dr. Kollár Lajos a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke adta át, aki a Tramontana-Sennebogen Kupáról érkezett Orfűre, amin Tabu nevű 40-es cirkálójával első helyen végzett az Összevont Cirkálók között. Másrészről a Laser Performance hajókat és North vitorlákat forgalmazó támogató képviseletében Bartos Zoltán díjazta a bajnokokat és helyezetteket.