Jön a huszadik Vásárhelyi Pál Vitorlás Emlékverseny!

1968-ban alapította a Pécsi Vízügyi Sport Egyesület, a Vásárhelyi Pál Vitorlás Emlékversenyt. Az első baranyai vitorlásverseny megálmodói vízügyi szakemberek voltak, így nem csoda, hogy a sporteseményt egy híres vízépítő mérnökről, Vásárhelyi Pálról nevezték el. 1977-ig évente megrendezésre került a verseny, majd hosszú szünet után 2010-ben rendezték a XI. Vásárhelyi Pál Vitorlás Emlékversenyt a Pécsi-tavon.

Vásárhelyi Pál Szepesolasziban született 1795. március 25-én. A hazai vízimérnöki tudomány egyik legkiemelkedőbb alakja, nevéhez fűződik – egyebek mellett – a Vaskapu-szabályozás és a Tisza-szabályozás tervének kidolgozása. A Tisza folyó általános szabályozási tervezete, nem kizárólagosan az ő munkája, Vásárhelyi Pál a koncepciót megalkotó irodavezető mérnök volt. A Tisza-szabályozási terv a kortársak között heves vitákat váltott ki, s az egyik ilyen vita alkalmával, amely Pesten, a Tiszavölgyi Társulat választmánya előtt zajlott, Vásárhelyi rosszul lett és még aznap éjjel Budán, 1846 április 8-án elhunyt.

Ilyen előzmények után éledt újjá a verseny 2010-ben, a Compass Vitorlás Napok keretei között és máig hagyományosan minden augusztus utolsó hétvégéjén megrendezik a Pécsi-tó legnagyobb regattáját. Kezdetben, a 60-as évek végén a Kalóz hajóosztály versenyzett ezen a regattán, de újkori történelme már a Finn, Optimist és Laser osztályokról is szól, természetesen megtartva a történelmi hagyományokkal bíró Kalóz flotta versenyzési lehetőségét. A tavalyi évtől tovább bővült a versenyző hajóosztályok száma a Laser Bahia és az Összevont Dingi flottákkal. Az Összevont Dingi egy orfűi sajátosság, ahol minden egytestű jolle versenyezhet előnyszám rendszerben értékelve.

Idén augusztus 30 és szeptember 1 napjai között kerül megrendezésre a huszadik Vásárhelyi Pál Vitorlás Emlékverseny, ami az orfűi vitorlásszezon egyik fontos, ha nem a legkiemelkedőbb eseménye. Várakozások szerint sokan látogatnak el a Pécsi-tóra a nyár utolsó hétvégéjén és választják a nyár lezárásaként az olykor szeszélyes orfűi vitorlázást.