Hogyan kerül a csizma az asztalra?

Mi köze egy kistavas vitorlás klubnak a Balaton egyik legfajsúlyosabb keeler flottájához és fordítva? Az Orfűi Vitorlás Egyesület rendezte, a 2018-ban megalakult Hungarian Cruiser Class első flottabajnokságát Balatonfüreden.

Az orfűi klub nem csak rendezője volt a flottabajnokságnak, de résztvevők között is találunk egy tisztán orfűi csapatot, ami még közelebb hozza a Balaton túrahajós flottáját a Mecsek kis vitorlás bázisához. A honi vitorlázás világában még mindig nehezen barátkoznak a HCC flotta gondolatával, de hasonlóan periférikus szereplőnek számítanak a kistavak és azok vitorlás klubjai. Az igazsághoz persze hozzá tartozik, hogy az MVSZ sokat tett a kistavas vitorlázás népszerűsítése terén és Orfűn ennek már érezhető hatásai vannak, de a berögződött elveket nehéz felülírni. Szóval két mostoha területe a vitorlázásnak, akik egymásra találtak – némi személyi összefonódások okán – és most egymást erősítve próbálnak a felszínen maradni.

A HCC flotta idén elnyerte a hajóosztály státuszt és ebből eredően Magyar Bajnokságot rendezhet. A flotta bajnoksága idén Balatonföldváron lesz szeptember 5-től 8-ig tartó időszakban. A szériagyártású túrahajók versenyosztálya 2019-ben hat ranglistaversenyt és egy országos bajnokságot írt ki a flotta számára azzal, hogy a Dér Kupát tartalékversenynek minősítette. Az idei HCC ranglistaversenyek, az Évadnyitó, a Pünkösdi Regatta, az Egis Kupa, a Fehérszalag, a Kékszalag és a Szüreti Regatta.

A 2018-as bajnok az Offroad 2.0 lett egy Hanse 315-ös hajóval. A Kékszalagon, a Lelkész nevű Jeanneau 349-es volt a legjobb. A tavalyi szezonban 21 hajó vett részt a HCC flotta ranglistaversenyein, a ranglistát az orfűi csapat nyerte egy Bavariaval, a Tritonnal (Bodnár Imre, Székely Antal, Vincze Gábor, Valkó András, Lovász Imre, Kucsera Balázs, Ribacz Péter, Góbi János, Csonka András)

A flotta továbbra is egyik fő feladatának tartja a toborzást és várja azokat a csapatokat, akik 4000 kilónál nehezebb széria túrahajóval versenyeznek, melynek a yardstick előnyszáma 96-106 közötti tartományba esik.