A Magyar Vitorlás Szövetség „A Balatonon Kívüli Vízterületek Támogatása” nevet viselő pályázatának keretében plusz forráshoz jutottak azok a klubok, melyek székhelye bár távolabb esik a Magyar Tengertől, ugyanakkor komoly vitorlás élet zajlik helyben. A Balatonon kívüli vitorlázási lehetőségeket bemutató sorozatunkban most Orfűre utazunk. Az idén fennállásának 53. évfordulóját ünneplő Orfűi Vitorlás Egyesület az egyetlen olyan hazai vitorlás klub melynek keretei között három szakág: a vitorlázás, a szörf és a modellvitorlázás is megtalálható. Bodnár Imrével a klub elnökével beszélgettünk.

VI: Miként kell elképzelnünk az orfűi vitorlázás kezdeteit?

BI: Az orfűi vitorlázás 1968-ben indult. 1967-ben létesülnek a tavak ebben a völgyben, amely gyakorlatilag Orfű és Magyarhertelend közötti területen fekszik. 1968-ban már megrendezték az első versenyt a tavon, akkor még csak Kalózokkal. Onnantól számítva minden évben megrendezték a Vásárhely Pál Emlékversenyt, amelynek most mi a hagyományait folytatjuk. Tavaly volt a huszadik ilyen regatta, amely a Compass Vitorlás Napokkal együtt minden esztendőben augusztus utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre.

VI: Sokan úgy tartják, hogy a „kishajósok” hazája Orfű. Milyen méretű, milyen típusú hajókkal vitorláztok a környéken?

BI: Alapvetően az Orfűi Vitorlás Egyesület talán egyedülálló módon az országban három szakágat tömörít: a vitorlázás, a modellvitorlázás és a szörf szakágait. Itt a klubon belül mind a három sport megjelenik. A modellvitorlázásban nagyon erős ez a klub, hiszen nemzetközi hírű versenyzők versenyeznek a klub színeiben. Négy hajóosztály: az IOM, az M osztály , a Micro Magic és a 10-es osztály is megtalálható nálunk.

A normál vitorlázás területén a legnépszerűbb hajóosztályok a Finn Dinghy és az Optimist, de ezen kívül megtalálhatóak még mások is. Most éppen egy Laser Bahia flottát építünk, vannak Kalózok, vannak 470-esek. Terveink szerint a jövőben egy vízen tárolt flottának is lehetőséget biztosítunk egy új kikötőrész megépítésével 15-ös és 25-ös túrajollék számára.

VI: Mennyiben jó felkészítő terep Orfű akár a vitorlásversenyzőknek, akár a jövőbeni túravitorlázóknak?

BI: Visszaigazolást kaptunk a tavalyi évben, amikor közel hatvan gyereket tanítottunk vitorlázni a nyári vitorlástáborokban és volt közel negyvenen részt vettek a felnőttképzéseken is. A Pécsi-tónak van egy olyan adottsága ami a gyerekek szempontjából nagyon fontos. Nincsenek nagy hullámok, látja a partokat – ez pedig biztonságérzetet ad nekik. Azt gondolom, hogy akik most először ülnek hajóba, vagy kezdenek a sportággal megismerkedni, azoknak jó kezdeti lehetőséget ad ez a terület.

VI: Milyen infrastruktúrával rendelkeztek?

BI: Az infrastruktúrát folyamatosan próbáljuk fejleszteni. Alapvetően van egy klubházunk, valamint egy nagy hangárunk ami a téli hajótárolásra alkalmas. Mindehhez van vizesblokk, ami pár évvel ezelőtt épült meg. Van a szörfösöknek egy külön klubházuk és tároló helyiségük. Ezen kívül megvannak a terveink egy hat házas vitorlás szállás építésére. Most éppen egy edzésszállás épül., emellett napirenden van a hangár tetőterében kialakított szállás felújítása valamint egy új iroda és a klubház teljes belső felújítása.

VI: Ti mennyire vagytok nyitott klub? Ha az utcáról bárki besétál tudjátok fogadni, ki lehet nálatok próbálni a vitorlázást?

BI: Abszolút nyitott klub vagyunk. Az elmúlt időszakban a tagság megduplázódott. Főleg a fiatalok, a szülőkkel érkező gyerekek léptek be. Minden évben tartunk egy vagy két nyílt napot, részt veszünk a Go Boatingon, vitorláztatjuk a környező iskolákat. Aki az utcáról esik be hozzánk, annak is lehetősége van bekapcsolódni az egyesület életébe. Nyitottak vagyunk a tagfelvételre is. Összegezve: minden olyan lehetőséget biztosítunk, ami hozzájárul ahhoz , hogy bárki aki szeretne, meg tudjon ismerkedni a vitorlássporttal.